THAJSKÉ JÍDLO

Thajské jídlo je velice rozmanité. Mezi nejdůležitější suroviny patří rýže a nudle (typické jsou průhledné, lepivé). Pokrmy jsou zpravidla masité nebo s mořskými plody a rybami. Pro vegetariány nabízí zpravidla každá restaurace tofu nebo zeleninu (pozor, ne všude špatně anglicky hovořící Thajec pochopí, že člověk maso nechce...). Do jídel se hodně dávají kešu oříšky, což je s pálivou chutí naprosto skvělá kombinace. Na každém stole v restauraci stojí kořenící směsi, naložené děsně pálivé papričky, drcené kešu oříšky.

Moc dobrý (ale taky hooodně pálivý) je salát som tam připravovaný z nedozrálé papáje. Nedoporučuji slabším žaludkům neb příprava neprobíhá vždy v hygienických podmínkách.

Thajci jedí třikrát denně, k snídani zpravidla rýži s vejcem, zbývající chody se liší podle oblasti. Pro Evropana servírují poměrně malé porce. Typický je čaj se slazeným mlékem nebo silné husté kafe s mlékem. 

K jídlu nedostanete příbor, ale lžíci a vidličku nebo lžíci a dřevěné hůlky.

Mezi nejpoužívanější thajské koření patří chilli různého stupně pálivosti, kari - zelené, červené, žluté, citrónová tráva, koriandr, zázvor, který se přídává do jídel čerstvý a v pořádných kusech, galangal, zelený pepř, česnek, bazalka. Hodně rozšířené jsou již namíchané směsi na klasická jídla jako je Tom Yam a hotové kari a chilli pasty. 

Překvapivě osvěžující, trochu trpký čerstvý kokosový ořech, jen lehce nasládlý.

Jídlo je na ulici všude a většinou dobré kvality i chuti. Tepelně upravené pokrmy jsou bezpečné i pro nás zhýčkané Evropany...alespoň ze začátku bych se vyvarovala čerstvých džusů s ledem. Každý druhý se z něj po...

Ovocný salát v restauracích je mnohdy omezen na ananas, meloun a banán. My jsme si našli v Bangkoku výbornou pouliční restauraci kousek od hotelu New Siam Guest House II, kde jsme v misce napočítali až osm druhů, z nichž některé jsme neuměli ani pojmenovat. Za půlkilovou misku zalitou jogurtem a posypanou mysli chtěli 35 b.

Překvapení v misce - vietnamská polívkárna 


Thajské nudle s kuřetem

Thajský pohár s jejich typickým prapodivným želé a Chang, nejlepší Thajské pivo.
Sušené ovoce, smažené čipsy a jiné dobroty....

Polévka, kterou podávají vařící se zapáleným ohněm ve spodní části mísy. Nám hořela příliš, tak jí servírka musela uhasit.

Thajské kari

Tofu se zeleninou na chilli.

Evropsky vypadající kavárně jsme prostě neodolali a úžasné ledové kafe různých příchutí jsme si tu dali několikrát. 

Důvod, proč se v takových zemích vyhýbám masu....

Místní oblíbené chipsy.


Výborné severothajské zelené kari s kokosovým mlékem.

Pikantní mleté kuře na severothajský způsob a springrolls.

Nudle s výhonky.

Masové kari.





Sea Baa - ryba výborné chuti v pikantní omáčce.

Tofu nudle

Kešu nudle.

Kešu omáčka s rýží.



Red Sniper - nejoblíbenější místní ryba jemné chuti.

1 komentář:

  1. To vypadá krásně! Sama na thajskou kuchyni velmi ráda vzpomínám! :-)

    OdpovědětVymazat